Джипита поискаха с протест промяна на таксите за пациентите, министерството отказа

Общопрактикуващи лекари излязоха на протест заради лошите условия на работа и увеличаващата се административна тежест. В София лекари се събраха пред сградата на Министерството на здравеопазването. В тяхна подкрепа днес с декларации се включиха и медици от страната, а лекари в Павликени, Русе, Варна, Перник, Сандански, Пещера и Калояново спряха работа между 12 и 13 часа.

Според тях е налице дългогодишна тенденция към ограничаване на правата им да оказват медицинска помощ в съответствие с квалификацията си. Медиците се обявиха освен срещу увеличаващата се бюрокрация и срещу неадекватното финансиране на първичната извънболнична медицинска помощ, както и срещу задължението да извършват социална дейност. Те изтъкват, че Министерството на здравеопазването не спазва ангажимента си за изплащане на разликата в потребителската такса на пенсионерите, че липсва какъвто и да е хонорар за извършваните в полза на пациентите диагностика и лечение на остри заболявания, което е над 70% от дейността на личните лекари, както и че непрекъснато се разширява пакетът здравни дейности, който следва да бъде изпълняван от тях без адекватно финансово обезпечение.

Общопрактикуващите лекари настояват освободените от потребителска такса да започнат да я плащат в пълния ѝ размер, а самата такса да бъде обвързана с минималната работна заплата. Те искат и да отпадне задължението им за описване на касовите бележки за получените от тях суми. Медиците се обявиха и изискването личният лекар да бъде на разположение 24 часа и предлагат промяна на извършване на тези услуги.

Няма как сега да се обсъжда промяна при потребителските такси
В отговор на протестиращите от Министерството на здравеопазването заявиха, че на този етап не може да се дискутира промяна на размера на потребителската такса, защото това предполага актуализация на държавния бюджет. Няма как и тепърва да се отправя предложение за отпадане на отчетността чрез касови бележки, посочват от ведомството.

В Министерството на здравеопазването е създадена работна група, която да анализира възможностите за отпадане на изискването общопрактикуващият лекар да бъде на разположение 24 часа. Обмисля се вариантът за структуриране на мрежа от изпълнители на неотложна медицинска помощ на географски принцип, която да обезпечи 24-часовия достъп до първична медицинска помощ.
Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.