Деца от „Лудогорче“ празнуваха Деня на детето в Турция

С незабравими спомени и много нови приятели от различни кътчета на света се завърнаха от Истанбул трийсет деца от ДТА „Лудогорче“ в Разград. Цяла седмица те бяха в Пендик – една най-новите общини в азиатската част на огромния град край Босфора. Децата бяха поканени да се включат в тържествата за Деня на детето, който в Турция се отбелязва на 23 април.
В Международния фестивал те дефилираха и танцуваха на едни същи сцени със свои връстници от Молдова, Азербайджан, Русия, Индия, Парагвай, Индонезия и Турция.
Даже лошото време от дветDSC_0300е страни на Босфора не могло да помрачи празника. И този път домакините в Турция показаха, че са майстори в организацията на подобни международни форуми, разказва ръководителят на състава Павлин Занев.
Включително и наложителната промяна на мястото на концертите: вместо на широк площад – в МОЛ или пък за закриването: вместо на стадион – в кокетна зала, минавало съвсем гладко. Лудогорчета танцували първо след дефилето на участниците за откриването и по веднъж през всичките четири фестивални дни.
В културната програма на децата организаторите включили екскурзии из забележителностите на Истанбул и разходка с кораб в по цялото продължение на Босфора – от първия до третия мост между Европа и Азия, който още се строи – чудесна възможност за много снимки на красивите гледки и сгради и на двата бряга.DSC_0304
Как са се чувствали децата? На раздяла някои плакали – изключително развълнувани от гостоприемството на семействата, в които били настанени в Истанбул. Всички се прибраха у дома с подаръци, казва още Занев.
А във витрината на ДТА „Лудоторче“ има още една диплом за участие в международен фестивал като посланици на мира за изграждането на свят без граници.
Освен Занев, в Турция с децата бяха и помощниците му Цветелина Дечева и Светломир Петков и корепетиторът Иван Русев, които имали и специална среща със зам.-кмета на Пендик по негова покана.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.