Делото „Чората“ отново влиза в съда

Върховният касационен съд ще гледа отново делото за смъртта на Ангел Димитров – Чората от Благоевград през 2005 г. То беше възобновено по искане на главния прокурор Сотир Цацаров след като Европейският съд по правата на човека в Страсбург осъди България за полицейско насилие и неадекватно разследване.
Подсъдими по делото са бившите вече полицаи Мирослав Писов, Георги Калинков, Борис Механджийски, Янко Граховски и Иво Иванов.
Чората беше убит на 10 ноември 2005 година при полицейската операция „Респект“ в Благоевград. За убийството му петима полицаи бяха осъдени на първата инстанция на 18 или 16 години затвор. Върховният касационен съд обаче върна делото за ново разглеждане.
През ноември 2010 година Военно-апелативният съд намали присъдите им наполовина. На 9 март 2011 година върховните магистрати заседаваха за втори път по това дело и на 9 юни петимата бяха оневинени.
Според Европейския съд за правата на човека е безспорно, че Димитров е починал, докато е бил изцяло под контрола на петимата полицаи. Съдът припомня, че отговорността на държавата не се ограничава само до случаи, в които са налице достатъчно доказателства, че използваната от полицаи сила е довела до смъртта на дадено лице, а и когато не са взети всички възможни предпазни мерки при избора на средства и методи, за да се избегнат или поне да се минимизират случаите на причинена смърт.
С оглед констатациите и на Софийския военен съд и Военно-апелативния съд, ЕСПЧ заключава, че нараняванията на Димитров са били причинени в резултат на сила, която не е била необходима за неговото задържане. Съдът в Страсбург намира за неефективно по редица причини и вътрешното разследване на МВР по случая. На близките на Чората беше присъдено общо обезщетение в размер на 50 000 евро, които трябва да плати държавата. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.