Община Разград ще участва във фонд „Общинска солидарност”

На предстоящото заседание на Общинския съвет в Разград кметът Денчо Бояджиев ще внесе докладна записка Община Разград да участва във фонд „Общинска солидарност“ към Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).
Целта на фонда е междуобщинско финансово подпомагане при бедствия, каквито застигнаха страната ни през последната година. Практиката показа, че в началото на кризисната ситуация, когато са необходими техника и спасителни екипи за предотвратяване на разрастването на последствията, общините не са разполагат с необходимите финансови ресурси за тези неотложни за извършване разходи, пише в документа.
Фондът е учреден на 3 декември 2014 г. Идеята е постепенно ще се акумулират по-значителни средства за неотложна първа реакция в общините. Основните характеристики и функции на фонда са описани в приетия от Управителният съвет на НСОРБ Правилник за устройството и дейността на фонд „Общинска солидарност“.
Основните принципи залегнали в правилника са: доброволен принцип на участие, на основание решение на ОбС. Набирането на средствата да става чрез встъпителна еднократна вноска не по-малка от 1000 лв. и ежегодни вноски не по-малки от 300 лв.
Ако съветниците приемат предложението на местната администрация, община Разград ще участва във фонда на НСОРБ с встъпителна вноска в размер на 2000 лв. и с вноска за 2015 г. от 300 лева. Ако общината напусне фонда, средствата се възстановяват. Предложението е в Общото събрание на организацията кметът Денчо Бояджиев да представлява Община Разград.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.