Гърция не плати на МВФ

Гърция не успя да извърши плащане по своя дълг към Международния валутен фонд до сряда 01:00 ч. От централата на МВФ, базирана във Вашингтон, потвърдиха, че Атина не е превела дължимите 1,5 млрд. евро, съобщи АФП.
Така гръцката държава стана първата развита страна, която натрупва просрочено задължение към МВФ и вече не разполага с достъп до финансовите ресурси на институцията, която от своя страна би се сблъскала с най-големия фалит в историята си. През тази година Атина трябва да внесе в МВФ 5.4 млрд. евро от общо 21 млрд. евро дълг. Следващата вноска от 284 млн. евро трябва да бъде направена на 1 август.Часове преди изтичането в 1.00 часа тази нощ на втория помощен пакет, подкрепен от МВФ, ЕС и ЕЦБ, и предвидените за удължаването му близо 16 млрд. евро правителството на Алексис Ципрас изпрати ново предложение. В него за обсъждане на трети помощен пакет за Гърция Ципрас иска над 29 млрд. евро, с които страната да си плати дълговете до 2017 г., включително.
Късно снощи финансовите министри на страните от еврогрупата не се съгласиха да продължат програмата за помощ на Гърция, съобщи министърът на финансите на Финландия Александър Стуб. „Продължаването на програмата за помощ на Гърция е невъзможно“, каза той. Еврогрупата обсъждаше възможността да даде на Атина отсрочка с решение за удължаване на програмата за финансова помощ до провеждането на референдума на 5 юли, съобщи европейски източник.Около 30 000 души се събраха в центъра на Атина вчера следобяд, за да подкрепят референдума в неделя. Протестиращите подкрепиха бюджетните мерки и поисканите реформи от международните кредитори. В понеделник се събраха 13 000 души срещу предложенията на международните кредитори. Данните за броя на участниците са на полицията. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.