Кметовете с лъскави лимузини могат да бъдат глобени с 1500 лева и да продължат да си ги карат

1500 лева глоба е максималната възможна санкция за кметовете, които са си закупили служебни лимузини за стотици хиляди левове, стана ясно от думите на вицепремиерът и министър по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев пред Нова.
Това е валидно само при положение, че бъде доказано по безспорен начин, че с покупката на скъпите коли са нарушили Закона за обществените поръчки.
Ако автомобилът беше закупен с европейски пари, глобата щеше да е по-голяма и кметът ще трябваше да връща пари, добави той.
Дончев е разпоредил на ръководството на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) да направи проверка на случая с кмета на Балчик Николай Ангелов. Той се вози в автомобил, при поръчката на който е заложил като изисквания точно определени екстри.
Законът не може да гарантира морала. Цялата система на администрацията не работи, заяви вицепремиерът. Според него в новия Закон за обществените поръчки има заложен предварителен контрол.
Дончев ще предложи въвеждането на таван на цените на служебни коли, така че законово да се определи някаква максимална стойност на обществените поръчки за тях.
Вицепремиерът посъветва търсенето на такива нарушения да не спира и нещо повече – да бъде насочено не само към местната администрация, но и към министри, зам.-министри и т.н. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.