Готвят нов закон за храните

64 % от хранителните стоки, които се продават у нас, са вносни. Не са български 84 на сто от месото и 78 процента от плодовете и зеленчуците, които купуваме. Това съобщи председателят на съюз „произведено в България“ Лукан Луканов по време на дискусия „Вкуси България“ , посветена на проблемите на българската хранителна индустрия. Данните са на Българската стопанска камара от преди няколко години. Днес ситуацията е още по трагична, посочиха експертите, и препоръчаха, държавата да намери начин подобно на останалите европейски държави – без да нарушава еврорегламентите, да създаде условия за протекция и стимул на българското производство.
Сред мерките са: активизация на българските митници, които да контролират вноса от трети страни и по активна дейност на Агенцията по храните, която не трябва да проверява само българските производствени предприятия, а да влезе в търговската мрежа и да контролира качеството на вносните стоки.
В отговор министърът на земеделието Десислава Танева съобщи, че се създава Консултативен съвет по храните, в които ще бъдат поканени представители на министерствата на Икономиката, на финансите и на здравеопазването. Целта е обединяване на експертизата за създаване на изцяло нов закон за храните.
Това е крайно необходимо, защото, например, в България в момента се внася месо, което не може да се продаде на никой друг европейски пазар, акцентираха и представители на браншови организации. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.