Майка съди столичен мол за дискриминация, не можела да кърми бебето си

Майка, която кърмила бебето си на пейка в мол в София, ще съди управата на търговския център и магазин за дискриминация на основата на пола. Причината – гледката на кърмещата жена възмущавала останалите клиенти на центъра.
Деница Панайотова била с бебето си в столичен мол. „Детето ми заплака, защото беше изморено и гладно. Естествената ми реакция беше да го накърмя и така да го успокоя бързо. Не вярвах, че някому това може да бъде неприятно“, обяснява Панайотова, която е представлявана от Българския хелзинкски комитет по делото за защита на правото на жените да кърмят децата си на публични места.
Охранител от близък магазин я забелязал и я помолил да престане да кърми, защото била на обществено място. Деница Панайотова подала жалба до управата на мола. Началникът на охраната на търговския център обаче потвърдил, че кърменето на територията на мола е нежелателно, защото гледката възмущавала другите клиенти на центъра. Жената не получила отговор на жалбата си. Тя се почувствала унизена, макар да е убедена, че е направила най-доброто за детето си.
Според БХК в конкретния случай спрямо Панайотова е осъществена дискриминация на основата на пола по смисъла на Закона за защита от дискриминация. Исковата молба е срещу управата на мола и магазина, чийто охранител отправил забележката.
Кърменето на обществено място следва да се възприема като естествено състояние на майка, грижеща се за бебето си, отбелязват от организацията.
„Ограничаването на това право е акт на пряка дискриминация на основата на пол, защото потърпевши са само жените. Препятстването на кърменето на обществено място нарушава разпоредбата на чл. 32, ал. 1 от Конституцията на Република България, гарантираща ненамеса в личния живот на гражданите и опазването на тяхната чест, достойнство и добро име“, казва адвокат Адела Качаунова от БХК.
„Правото на зачитане на личния и семейния живот на всеки човек е гарантирано и от чл. 8 от Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи“, изтъква адвокат Даниела Фъртунова и допълва: „Жените имат правото да се радват на възможността да кърмят децата си, когато и където поискат. Съдът може да защити това.“ /КРОСС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.