Голямата награда от Шестото надиграване „Капанска китка” прегърнаха „Северняците“ от Плевен

Голямата награда на кмета на Разград от проведения днес Шести национален фестивал на клубовете и школите, изучаващи български народни хора „Капанска китка” прегърнаха игралците от танцов клуб „Северняци“ от Плевен.
Най-приятно изненаданIMG_2089 от всички бе идейният баща и основен двигател на този и всички предишни фестивали Кънчо Върбанов. Защото заместник-председателят на Съюза на музикалните и танцови дейци в България Любчо Василев донесе благата вест, че Съюзът удостоява с един от най-високите си призове – „Златна лира“, хореографа Кънчо Върбанов за изключителните му художествено-творчески постижения в областта на българския народен танц, невероятните му способности да превръща автентичния фолклор в изкуство и по повод неговата 70-годишнина.
Тринайсет състава от цялаIMG_2187та страна преди това показваха кой е по-, по-, най в два тура на голямата сцена в Общинския културен център. Във вихъра на българските танци от всички етнографски области набиваха здраво крак или стъпяха тъй леко, че прах да не вдигат, танцьори от клубовете: „Пагане“ – Кубрат, „Балкани“ – Трявна, „Родолюбие“ – Айдемир, „Мерак“ – Монтана, „Хоп и троп“ – Бургас, „Фолклорна плетеница“ – Попово, „Пагане“ – Велико Търново, „Северняци“ – Плевен, „Марциана“ – Девня, „Настроение“ – Николово, „Жарава“ – Първомайци, „Ахинора“ – Исперих и „Капанци“ – Разград. Медиен партньор на фестивала бе е-Razgrad.bg.
Куп награди раздадоха приятели и спонсори на организаторите на надиграването: Община Разград, читалище „Бузлуджа” и танцов клуб „Абритус”. Читалище „Делиорман“ отличи клуб „Мерак“, фирма „Лазаров“ – „Балкани“, Работилничка за IMG_2202подаръци „Наделиа арт“ – „Ахинора“, ресторант „Лес“ – „Пагане“ – В.Търново, а от „Еврогрейд“ си харесаха „Фолклорна плетеница“. Отличието на Капанския ансамбъл за най-атрактивно представяне отиде при клуба с напълно подходящото за приза име – „Настроение“.
Наградата на единия от организаторите – читалище „Бузлуджа“, взе клуб „Жарава“, а на другия – танцов клуб „Абритус“, грабнаха бургазлиите от „Хоп и троп“. Награда от организаторите получиха и танцьорите от „Капанци“ заради ентусиазма им трета поредна година да участват в надиграването вън от конкурсната програма, за да няма подозрения и конфликт на интереси при отличаване на най-добрите.
Журито в състав: Любчо Василев – зам.-председател на Съюза на музикалните и танцови дейци в България и директор на ансамбъл „Мизия” – Търговище, Румян Занев – директор и главен художествен ръководител на Капанския ансамбъл и Чавдар Чанов – главен художествен ръководител на ансамбъл „Гайтани” от Шумен, повели още: Третата награда да бъде за „Пагане“ – Кубрат , Вторите да бъдат две – за „Марциана“ и за „Хоп и троп“, а Първата – за „Родолюбие“ от Айдемир.
Кметът Денчо Бояджиев се извини на участниците за разбутания център на града, но ги покани да дойдат пак и догодина, за да се забавляват отново заедно и да видят колко по-красив ще бъде Разград след ремонта.IMG_2239
Специален поздрав за участници и гости на шестата „Капанска китка“ поднесе Капанският ансамбъл. А домакините от „Абритус“ препълниха сцената и представиха автентичен фолклор по един по-различен, разчупен и много приятен за възприемане начин.
Накрая хореографът Кънчо Върбанов благодари на всички танцьори от „Абритус“ за всеотдайността в подготовката и провеждането на фиестата и специално на колегата си Емилия Русева, с която заедно съградили това, що е днес танцов клуб „Абритус“ и националният фестивал „Капанска китка“.
Дълго щракаха и след награждаването фотоапаратите – видяха се стари познати, родиха се нови приятелства. А купонът тепърва предстои – надигравенето – във вече смесени формации, продължава в ресторант „Лес“. Най-вероятно – до трети петли.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.