Дончева: Вързали са ръцете на правосъдния министър

За прочистване на съдебната система се обяви в Габрово лидерът на „Движение 21“ Татяна Дончева. Според нея без тази мярка реална реформа не може да има.
„Без такова прочистване не може да се мине. Прокуратурата трябва да стане сменяема“, каза още Дончева.
Дончева припомни, че лично е преживяла чистката от началото на 90-те години като прокурор и бе категорична, че ако човек е професионалист в това, няма нищо страшно. Тя определи идеята за децентрализиране като залитане.
„Като им гледам грамотността, ако ги и децентрализираме, жална ни майка. Ще ни образуват дела, когато и за каквото се сетят. И ще ги държат по колкото време искат“.
Татяна Дончева се обяви срещу виждането на политици, че е необходимо да се промени избора на главен прокурор. Дончева поиска да се ползва опит от страните от Източна Европа, за да се избере подходяща за българските условия съдебна система.
Съдебната реформа е ключов фактор в промяната на цялостния живот в страната, смята Дончева.
„Вързали са ръцете на правосъдния министър и му обясняват, че Цацаров не се пипа, а в останалото се упражнява. И момчето се упражнява, да не говорим, че няма нито ден стаж. Може да бъде всякакъв, но трябва да има представа от системата, защото детайлите обръщат колата. Той има представи от писане на програми за Брюксел. Но иначе има желание. Затова ние не сме на война с него, а му даваме „заготовки“ и му казваме да действа“, коментира Дончева.
Конституцията от началото на 90-те години е отминал етап и България има нужда от нова, категорична е тя.
„Движение 21″ работи за промяна на образователната система, която трябва да дава възможност на всеки, завършил средното си образование, да има добра професионална подготовка“.
Здравеопазването също било важен приоритет за политическата формация, предаде Дарик. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.