Германия ще увеличи армията си до 203 хил. военнослужещи

Германската армия (Бундесверът) ще увеличи числеността си през следващите няколко години до 203 хил. военнослужещи, предаде ДПА.Министърът на отбраната Урсула фон дер Лайен е одобрила съответните планове, съобщи вчера военното ведомство. Ключови фактори за нарастващата необходимост от персонал са увеличаващите се международни ангажименти към НАТО и Европейския съюз. „Стремителното развитие в киберпространството и информационните технологии, както и усилията за цифровизация на въоръжените сили и реорганизацията на снабдяването, са допълнителни фактори“, заяви министерството.
Досега се предвиждаше германските въоръжени сили да увеличат числеността си до 2024 г. от 180 хил. на 198 хил. военни на активна служба.
След края на студената война съставът на Бундесвера беше постепенно намаляван през годините: в деня на германското обединение през 1900 г. той все още наброяваше 585 хил. военни. През 2016 г. министерството спря да съкращава броя на военнослужещите и оттогава необходимостта от персонал редовно се преразглежда и коригира. Съществуват съмнения обаче как Бундесверът ще може да запълни новите вакантни места предвид общия недостиг на квалифицирани работници в Германия, посочва ДПА.
Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *