Гергьовден е!

На този ден Българската православна църква чества деня на Свети Георги Победоносец, известен като Гергьовден.
По данни на Националния статистически институт за трета поредна година най-популярно сред родените през 2014-а деца е било името Георги, с което са кръстени 1249 новородени.
171 356 са българите, които се казват Георги и в това отношение името оглавява класацията на най-разпространените български мъжки имена, изпреварвайки в това отношение дори считаното за най-популярно име Иван.
1547 да жителите на община Разград които днес празнуват имен ден. Най-много са с името Георги – 665, най-възрастният е на 91-години, най-малкият е с ЕГН от тази година.
Името Георги има произход, образувано е от думите „гео“, което значи „земя“ и „ерго“ – „работя“, от тук и значението на името – „земеделец“. В народните представи Св. Георги е покровител на стадата и овчарите, а от III век и на войската.
С най-големия пролетен празник започва лятната половина на стопанската година, завършваща на Димитровден. Според народните представи св. Георги освен покровител на земеделците, е и най-могъщият покровител на стадата, затова голяма част от обредните практики и обичаите, изпълнявани на този ден, имат за цел да осигурят здравето и плодовитостта на живата стока.
По стара българска традиция на Гергьовден във всеки дом се пече агне, а около празничната трапеза се събира цялото семейство. Задължително е на софрата да присъства и обредният хляб, но е хубаво да има още агнешка дроб сарма, млечни продукти, зелен лук, пресен чесън, варено жито, баница и вино.
Стопанката на къщата става рано и премита двора, след което закичва вратите с букет от здравец, люляк и цъфнала клонка от плодно дръвче. Той се оставя да стои, докато изсъхне, а обичаят се спазва за здраве, берекет и щастие през цялата година.
Празнуват още Гергана, Геро, Гюрга, Гето, Гецо, Гоце, Галина, Галя, Гинка. Ганка, Ганчо, Генчо…
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.