ГЕРБ ще иска парламентарно разследване на ВЕИ-бума

Парламентарната група на ГЕРБ ще поиска създаването на парламентарна комисия, която да провери кои от депутатите са приели преференциалното законодателство за зелената енергетика през 2007 г. и след това са се възползвали от него, заяви председателят на парламентарната Комисия по енергетика Делян Добрев (ГЕРБ) на извънредна пресконференция.
„Както направихме с КТБ, сега ще предложа същата комисия да види кой е приел закона и се е възползвал за собствена печалба от него, а сега пита – ах, как се случиха толкова проекти“, каза Добрев и припомни, че през 2008 г. с техническа грешка срокът за изкупуването на преференциални цени на зелената енергия беше удължен от 20 на 25 години.
Добрев коментира заявеното по-рано днес от председателя на Българската социалистическа партия Михаил Миков, който упрекна управляващите за очакваното поскъпване на тока от 1 юли и ги обвини,че опитват да решат проблемите като натоварят държавните дружества и гарантират високи печалби на частните. „За шест месеца положихме максимални усилия и не сме отправяли нападки към кабинета „Орешарски“ за кашата, която тяхното нескопосано управление забърка (през опита) да провежда социална политика през цената на тока“, каза Добрев.
Депутатът припомни, че договорите с двете американски централи в Марица Изток, които спомена Миков, са бетонирани с държавна гаранция на техните кредити, дадена от кабинета „Станишев“ през 2007 г. и призова опозицията да не се обръща назад, защото „сочат сами себе си“.
„Преди всички избори проектът „Белене“ заживява нов живот“, отбеляза колегата му Валентин Николов и припомни, че ако БСП е искала, е можело да проведе конкурс за инвеститор, каквото предлага сега.
Министерският съвет иска да даде на КЕВР нови изходни данни за неговите решения, каза Добрев, който е участвал в съвещанието в Министерския съвет по-рано днес в търсене на резерви за задържане на цените. По думите му с днешните решения се затваря и спорът с бизнеса, защото поскъпването за компаниите щяло да бъде на символични нива. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.