Цените на тока за индустрията да се запазят на сегашните нива до Нова година, настояват работодателите

„Сектор „Енергетика“ е смъртно болен и иска да прехвърли тази болест на останалата част

от икономиката“, обявиха четирите национално представителни работодателски организации.
На неделна пресконференция работодателите заявиха единодушно, че са категорично против планираното увеличение на цената на електроенергията за индустрията от началото на юли. И днес организациите твърдо казаха, че няма да се откажат от планираните протестни действия.
„Ценовото предложение на Комисията за енергийно и водно регулиране представлява увеличение с 13 до 20% на цената на електроенергията за повече от 5 хиляди предприятия, които са гръбнакът на българската индустрия. Това са фирми на свободния пазар на електроенергия“, посочи председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.
„Поискахме обсъждане на въпроса и в икономическата комисия на парламента, където от един час имахме пет минути“, разказа Велев и оцени опита на КЕВР да заблуди обществото като недопустим. „Увеличението на цената на тока е не 1-2, а 13-20 процента“, отбеляза Велев и повтори, че индустрията не може да приеме това увеличение. „При това положение чувалът няма повече брашно за изтупване“, заяви още Велев. Според него подобно поскъпване на електроенергията неминуемо ще се отрази и на цените на дребно в посока нагоре.
„Сектор „Енергетика“ клати цялата икономика“, предупреди председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев.
„Продължаващото субсидиране на електричеството за граждани за сметка на индустрията е неприемливо. Раздаваме на всички блага, извадени от оборота чрез цената на тока за фирмите“, посочи и председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов.
Работодателските организации сами са потърсили решения на проблемите на родната енергетика. „В българската енергетика има безхаберие, лошо управление, много кражби, корупционни практики, неспазване на закона“, обяви Васил Велев.
Той изтъкна, че работодателите са открили много резерви, с които може да се избегне поскъпването на цената на тока за индустрията. „Ние можем да посочим тези резерви и да кажем как неефективностите може да бъдат преодолени“, заяви Велев.
Цените на тока за индустрията да се запазят на сегашните нива до Нова година, настояват национално представителните работодателски организации. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.