„Газпром”, E.ON , Shell и OMV планират две разклонения на „Северен поток”

„Газпром“, E.ON SE, Royal Dutch Shell и OMV AG са подписали меморандум за намерения, които предвиждат сътрудничество между горепосочените компании за създаване на газопреносна инфраструктура за пряка доставка на руски газ на европейските клиенти. Меморандумът отразява намеренията на страните да реализират проект за изграждане на две разклонения на „Северен поток“ от руското крайбрежие през акваторията на Балтийско море до брега на Германия. Газопроводът трябва да пренася 55 млрд. куб. м годишно, съобщава сайтът на „Газпром“.
Страните в меморандума отчитат спада в собствения добив на страните в Европа, както и глобалния ръст на нуждата от природен газ. Това налага изграждането на инфраструктура за надеждно снабдяване на европейските клиенти с екологично чистото гориво.
Предстои компаниите да създадат съвместно дружество за реализацията на проекта. Смятат да използват положителния опит от изграждането на „Северен поток“.
„Още с пускането на „Северен поток“, „Газпром“ проучваше възможността за увеличаване на капацитета на този маршрут. Днес заедно с нашите партньори пристъпваме към реализацията на този проект. Създаването на допълнителна инфраструктура по най-краткия маршрут, който съединява газовите находища в Северна Русия с европейските пазари, ще помогне за сигурността на доставките“, казва шефът на „Газпром“ Алексей Милер.
„Реализирането на „Северен поток“ показа, че транспортирането на газ през Балтийско море се явява надеждно решение за удовлетворяване на енергийните потребности“, казва Клаус Шефер, член на управата на E.ON. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.