ВМРО се възмути от отстъпките на кабинета за „царските имоти“

В позиция ВМРО обяви, че „се противопоставя на опитите за мълчаливо и лекомислено отстъпване на т.нар. царски имоти по посока на фамилията Сакскобургготски“.

„Заради това ли беше всичко, господин Сакскобургготски? За да си върнете имотите? Не е ли това обидно към собствената Ви фамилна привързаност към България. Към кое в България е привързана Вашата фамилия? Към дворците ли?“ пита риторично политическата формация, чийто лидер Красимир Каракачанов е вицепремиер в правителството и в момента е в Саудитска Арабия в рамките на делегация, водена от премиера Бойко Борисов (ГЕРБ), в която Сакскобургготски е почетен член.

Повод за изявлението на ВМРО е информацията за това, че държавата чрез регионалния министър Николай Ненков, поиска спиране на две от имотните делата – за двореца Врана и за Царска Бистрица, за 6 месеца „до постигане на споразумение“ като междувременно Министерството на правосъдието подготвя законопроект, който да уреди статута на спорните имоти.

ВМРО вижда в това опит за сделка със Сакскобургготски, която била уреждана „явно срещу предполагаеми негови международни контакти“. Според партията с лидер вицепремиера и министър на отбраната въпросните контакти „са доста съмнителни“, но показвали желанието на Борисов да приобщава всички към политиката си.

В декларацията, разпратена до медиите, ВМРО заявява, че „дори да са приети калпави лобистки закони, които позволяват на една фамилия да съди държавата, идва ред държавата да поправи нещата, а не да отстъпва“.

Партията – член на управляващата коалиция, предлага ресорните институции да положат всички усилия, за да запазят собствеността на въпросните имоти в държавни ръце с възможност за отдаване на семейство Сакскобургготски за дългосрочно ползване при преференциални условия.

ВМРО се аргументира с това, че въпросните имоти са на институцията цар, каквато в България няма. Освен това имотите не били лични, а държавни – твърдение, което семейство Сакскобургготски оспорва в хода на съдебните дела.

Партията на Каракачанов се е разтревожила и от „опитите на Сакскобургготски да обръщенията „Цар Симеон Втори“ и „Ваше величество“, използвани от някои медии. В днешни дни монархията и атрибутите ѝ навсякъде в цивилизования свят са само скъпо струващ маскарад, смята ВМРО.

Според партията стремежът към имоти е неуважение и принизяване на царската традиция, на която България дължи уважение като „част от завещаното ни средновековно достойнство, което ни отличава от всички останали“.
Декларацията завършва с призива: „Господин Борисов, защитете държавния интерес! Господин Сакскобургготски, покажете великодушието, което настоявате, че имате. И се откажете от претенции!“

Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.