Владимира Янева разрешавала спецсредства незаконно

По повод второто предложение на правосъдния министър Христо Иванов за уволнение на Владимира Янева заради скандала „Червей“, правосъдното министерство разпространи писмо на председателя на Националното бюро за контрол на СРС Бойко Рашков.
В него шефът на бюрото предоставя на правосъдния министър четири публични разрешения на СРС от бившата шефка на СГС по т. н. операция „Червей“. Те са по искания на ДАНС за използване и прилагане на спецсредствата.
В единия случай, искането е за престъпление по чл. 162 ал. 3 от Наказателния кодекс, който предвижда наказателна отговорност за тарторите на престъпни групи, които системно чрез медиите и електронни системи подбуждат към расова, национална или етническа вражда и омраза, или към расова дискриминация. Макар и тежко, престъплението е изключено от обсега на чл. 3, ал. 1 от Закона за специалните разузнавателни средства, сочи Бойко Рашков. Или, с други думи, даденото разрешение е в нарушение на закона.
От писмото на Рашков става ясно още, че разрешението давано от Янева по чл. 255 от НК, е в нарушение на закона спецсредствата, защото текстът не е посочен сред тези, за които се разрешава ползване на СРС. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.