Венецуела утрои минималната месечна заплата до… $1,14

Венецуела повиши тройно минималната месечна заплата до 3 милиона боливара, което по курса на черния пазар се равнява на 1,14 долара, предаде Reuters.

Венецуела, която е член на ОПЕК, преживява тежка икономическа криза и хиперинфлация, достигаща 25 000 процента според парламента, в който преобладава опозицията. В страната има непрекъснат недостиг на храни и лекарства.

Президентът Николас Мадуро съобщи в телевизионно обръщение, че работниците ще получат купони за храна на стойност 2,2 милиона боливара, като така общо месечното възнаграждение достига 5,2 милиона боливара или около 1,98 долара за месец по курса на черния пазар.

Повишаването на минималната заплата сега се случва по няколко пъти годишно, но не може да настигне инфлацията на фона на поевтиняването на боливара, който изгуби 99 процента от стойността си по котировките на черния пазар, откакто Мадуро пое властта през 2013 година.

Това е четвъртото повишение за тази година.

Мадуро казва, че ситуацията в страната е резултат на икономическа война, водена от опозиционните политици с помощта на Вашингтон.

Той повиши заплатите за последно през април, малко преди да бъде обявен за победител в оспорваните президентски избори, на които спечели втори мандат.

Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *