Българският парламент призна „масово изтребление“ на арменци

Парламентът одобри внесения от „Атака“ проект за признаване на геноцида над арменци в Османската империя 1915-1922 г.
По предложение на ГЕРБ обаче думата „геноцид“ беше заменена с „масово изтребление“, за да се смекчи очакваната негативна реакция от страна на Турция.
24 април ще е датата, на която ще се почитат жертвите на масовото изтребление.
Категорично против проекторешението бяха от ДПС, а „Атака“ беше против подмяната на думата „геноцид“.
В края на дебатите по темата лидерът на ДПС Лютви Местан направи последен опит да спре признаването на арменския геноцид и предложи вместо гласуването на проекторешението да се отдаде почит на „всички жертви на политически катаклизми“. По думите му в момента парламентът допуска голяма политическа грешка.
В крайна сметка проекторешението беше прието с гласовете на всички партии без ДПС.
След гласуването депутатите почетоха с минута мълчание жертвите на арменския геноцид, а в това време депутатите от ДПС напуснаха залата.
От 2006 г. „Атака“ предлага проект на решение за признаване на изтреблението на арменци в Османската империя, но той беше отхвърлен 8 пъти.
Беше направен опит и този път да се отложи обсъждането и гласуването на този въпрос, но по настояване на подкрепящия правителството Патриотичен фронт и с подкрепата на коалиционния партньор на ГЕРБ – Реформаторски блок, точката беше включена като първа в дневния ред.
Заради включването на темата за арменския геноцид инцидентно в парламента дойде и премиерът Бойко Борисов, преди да замине за съвместното заседание на българския и румънския парламент.
Именно той обяви, че думата „геноцид“ ще бъде заменена с „масово изтребление“. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.