АФП: България е сред най-нещастните страни в света

Швейцария е най-щастливата страна в света, следвана от Исландия, Дания, Норвегия и Канада. Това сочи международно проучване върху щастието, публикувано в четвъртък в Ню Йорк, САЩ. Ирак, въпреки конфликта, изпреварва България с няколко места, пише АФП.
Класацията включва 158 страни. България е на 116-та позиция. Гърция – на 102-ра.
Сред водещите по щастие страни са Финландия, Холандия, Швеция, Нова Зеландия. Австралия завършва първата десетка.
САЩ са на 15-та позиция, Белгия е на 19-та, Обединеното кралство- на 21-ва, Германия и Франция са на 26-то и 29-то място, Испания е на 36-то. Италия е срещу номер 50.
Докладът от 2015 година „Щастието по света“ е третият, който опитва да даде количествено изражение на щастието, като опитва да оцени влиянието на политиката на правителствата. Първият бе публикуван от ООН през 2012 година.
За да направят изводите си, изследователите са проучили очакванията за продължителност на живота в добро здраве, брутен вътрешен продукт на жител, социалната подкрепа (да има някой, на когото да може да се разчита), доверието (измерено чрез възприемането на липса на корупция – политическа и икономическа), възприемането на свободата в избора на начин на живот и щедростта.
13-те страни в челото на класацията са същите, като през 2014 година, но в различен ред, подчерта Джефри Сакс, директор на Института за земята в Колумбийския университет в Ню Йорк и един от авторите на доклада. Изследването е изготвено от група независими експерти и е публикувано от Мрежата за решения за устойчиво развитие (The Sustainable Development Solutions Network).
Първите страни в класацията съчетават богатство и висока социална подкрепа, както и сравнително честни и отговорни правителства, каза Сакс на пресконференция.
„Страните под тази група нямат високо равнище или на доходите, или на социалната подкрепа, или и двете“, добави той.
Афганистан (153-ти) и разкъсваната от война Сирия (156-та) се присъединяват към десетте най-малко щастливи страни в края на класацията. Там са Того (158-мо място), Бурунди (157-мо), Бенин (155-то), Руанда (154-то), Буркина Фасо (152-ро), Кот д Ивоар (151-во), Гвинея (150-то) и Чад (149-то). Въпреки конфликта в Ирак, страната е на 112-та позиция пред Република Южна Африка, Индия, Кения и България, завършва АФП. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.