Бургас: Искаме Шенген море и въздух

Областният управител на Бургас Вълчо Чолаков и кметът на града Димитър Николов обсъдиха възможността България да поиска Шенген за границите ни по вода и въздух, по време на среща със заместник министър председателя Меглена Кунева.
„Нека стартираме Шенген „сини граници“, имаме три морски гари с перфектна организация, с подготвени кадри. Радваме се на круизи, но те не са толкова, че да затруднят контрола, който трябва да осъществяваме. В нашия район най-силно се отразява кризата в Украйна и Русия, защото ние сме основно туристическа дестинация. В Бургас имаме нова морска гара, трябва да я покажем, работим и има защо да искаме Шенген море и въздух. Летище и пристанище Бургас са оборудвани изцяло по шенгенските критерии и са готови за отпадането на въздушна и морска граница. Бизнесът също настоява за това“, коментира Николов.
„Морето носи огромни ресурси. Шенген „сини граници“ ще съживи бизнеса. Важно е също да отворим и границата с Турция при Малко Търново за тирове, сега е само за туристи, но за да се случи това са необходими средства. Съседите започват мащабна модернизация на тяхната част на принципа на публично- частното партньорство. Тази практика може да се взаимства и при нас“, допълни Чолаков.
Заместник министър- председателят се ангажира в най-кратки срокове да посети на място всички „сини граници“, след което да инициира кореспонденция с настоящото председателство на ЕС и следващите две, в която да мотивира предложението на България.
По време на срещата бе обсъдено и предстоящото българско председателството на Съвета на ЕС през 2018 година. Като наши приоритети Кунева вижда опазването на морската граница, транспорта, аквакултурите и ресурсите, които морето дава. Чолаков и Николов поискаха дейности и мероприятия от председателството да бъдат реализирани на територията на област Бургас. И двамата бяха категорични, че Бургас е подготвен и има ресурса да посрещне такова предизвикателство. Това е важно и за местния бизнес.
В разговорите участие взе и Найден Зеленогорски- председател на комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.