Бундестагът призна геноцида над арменците в Османската империя

Резолюция, с която признава извършването на геноцид над арменците в Османската империя, прие германският парламент. Текстът бе одобрен с огромно мнозинство в деня, когато се отбелязва 100-годишнината от трагичните събития през Първата световна война, предаде „Ройтерс“, цитиран от БЛИЦ.
Гласуването бележи значително промяна в позицията на Германия по въпроса, отбелязва „Ройтерс“. Резолюцията поражда риск от дипломатически спор с Турция – Германия е най-големият търговски партньор на тази държава сред страните от Европейския съюз и има голяма турска диаспора.
Берлин дълго време отказваше да използва тази формулировка за масовите убийства на арменци в Османската империя. Терминът „геноцид“ освен това предизвиква особен резонанс в Германия, която е отговорна за убийството на шест милиона евреи по време на Холокоста.
Всички групи в Бундестага подкрепиха резолюцията, одобрена на специално заседание на долната камара на германския парламент по повод 100-годишнината от арменския геноцид. „Онова, което се е случило в разгара на Първата световна война в Османската империя пред очите на света, е било геноцид“, каза в началото на дебатите председателят на Бундестага Норберт Ламерт.
Германският президент Йоахим Гаук също използва този термин в реч в четвъртък. Той дори заяви, че Германия – съюзник на Османската империя през Първата световна война – също носи част от вината за геноцида, тъй като е участвала в планирането на депортациите на арменци и дори в тяхното осъществяване.
По-рано тази седмица австрийският парламент прие аналогична резолюция, признаваща геноцида. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.