Борисов: Мечтая за магистрала Букурещ-София-Белград

България, Румъния и Сърбия имаме редкия шанс заедно да отстояваме интереса си и да направим проектите, които са добри както за нас, така и за цяла Европа. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов след срещата си в Крайова с премиерите на Република Сърбия Александър Вучич и на Румъния Виктор Понта, съобщиха от правителствената пресслужба.
Тримата министър-председатели обсъдиха създаването на инфраструктурен регионален пръстен. „Мечтата ми е да видя магистрала Букурещ – София – Белград“, отбеляза българският премиер Борисов след разговора. Той е получил уверение от сръбския си колега, че през 2016 г. частта от Белград ще бъде завършена. Същевременно в България активно се работи по АМ „Хемус“. „С Виктор Понта разгледахме възможността да затворим кръга Букурещ – Русе – София – Белград“, заяви Борисов и добави, че от друга страна се работи по магистралите „Струма“ и „Марица“. Паралелно се правят и скоростните жп линии.
Сръбският премиер Александър Вучич благодари на премиерите Борисов и Понта за организирането на срещата и за заявената подкрепа по пътя на Сърбия към ЕС. „До края на 2016 г. ще бъде приключена магистралата през Белград-Ниш-Пирот-Димитровград до границата с България“, потвърди Вучич и изрази очакване през следващата година да започне и работата по магистралата, свързваща Белград и Тимишоара.
„Подкрепяме Сърбия за ЕС, с Румъния сме готови всячески да помагаме. Войната назад, мирът – напред. Да градим, да инвестираме в енергийната ефективност, в сградния фонд. Кметове и премиери да работят заедно, за да подготвяме градовете си за културни столици, за столици на спорта“, посочи българският премиер.
„Днешната среща не е насочена срещу трети страни. Искаме да имаме положителния опит на Вишеградската четворка и освен това нещата, които предлагаме, са в интерес на нашите народи“, коментира Борисов в отговор на журналистически въпрос. Той беше категоричен, че принадлежността към различни европейски политически семейства не пречи да се изграждат прагматични отношения. „Ние сме демократични страни. Като премиери правим най-доброто за нашите страни“, потвърди и премиерът Виктор Понта. Според него, само заедно България и Румъния могат да влязат в Шенген и да премахнат Механизма за сътрудничество и оценка.
/КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.