БСП обявява кандидатпрезидентската си двойка

Очаква се днес БСП официално да обяви кандидатите си за президент и вицепрезидент. Това трябва да стане по време на Националния съвет, свикан за 13:00 ч. в централата на партията на столичната ул. „Позитано“.

Ще бъдат дискутирани 7 номинации за президент, направени от общинските конференции на партията. 6 от тях са партийни кандидатури – Илияна Йотова, Янаки Стоилов, Румен Гечев, Михаил Миков, Таско Ерменков и Марио Трайков, а бившият командир на Военновъздушните сили (ВВС) ген. Румен Радев е единствената непартийна.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова бе категорична, че няма да участва в президентската надпревара, въпреки че получи най-много номинации.

Омбудсманът Мая Манолова също обяви, че се оттегля от надпреварата, въпреки че и нейната кандидатура срещна подкрепа сред членовете на БСП.

Радев се оттегли от поста си на командир на авиацията, но освобождаването му още не е обнародвано в „Държавен вестник“, което чисто процедурно спира включването му в кампанията. Затова социологът Михаил Мирчев коментира, че обявяването му днес може да бъде само формално.

За най-вероятна номинация за вицепрезидент на БСП се спряга евродепутатът Илияна Йотова.

В ефира на бТВ тази сутрин евродепутатът Илияна Йотова обяви, че ген. Румен Радев ще е следващият президент, като подчерта, че това е личното й мнение. Йотова е убедена, че с тази кандидатура БСП ще спечели изборите.

В същото време, в ефира на БНТ, Весела Лечева, член на ИБ на НС на БСП, посочи, че по време на днешното заседание на НС на БСП ще бъдат обсъдени 6 достойни за президентската институция кандидатури, като лично тя залага на ген. Румен Радев, защото той би могъл да събере широката подкрепа, от която левицата има нужда, за да реализира своята политика и е човек с достатъчно качества, който може да защити и националните ни интереси и да издигне авторитета на президентската институция.

Дали ще бъде ген. Радев – ще видим. Вероятно ще бъде той, но въпросът е по какъв начин, коментира пред БНР социологът проф. Михаил Мирчев. Това че АБВ подкрепя генерала, според него може би е минус, а не плюс.

Cross.bg

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.