Борисов: По-добри условия от тези в България за бизнес в Европа няма

„По-добри условия от тези в България за бизнеса в Европа няма като данъчна система“, каза на първата по рода си дискусия на „Стандарт“ и КРИБ „Да! На българската икономика“ премиерът Бойко Борисов.
Той посочи още, че темата за корупция у нас е преувеличена. „Ние много услужливо се опитваме да вдигаме темата за корупцията – обикновено са тези, които са недоволни от някой конкурс. В чужбина, когато говорим в ЕК, тази тема за България не се повдига.
Опитаха се на няколко пъти, дадох им няколко примера – взимаш официалната статистика на ЕК и виждаш, че при усвояването на еврофондовете всяка една държава има процент грешки или т.нар. финансови корекции. От 28 държави България е в първата десетка от добрите, защото имаме 1.5% корекции само. Нашите съседи имат по 40%. След като държавата е изградила такава мощна система за самоконтрол, защото трябва да се подаваме на такива приказки. Това отблъсква бизнеса!
От 5 000 германски компании само две са имали проблем, при което при едната си беше техен собствен проблем. А на другата трябваше да вкараме поправки в парламента, за да върнем доверието на германския бизнес у нас. Най-видно е метрото. Ако приемем, че при магистралите, жп-линиите ландшафтът има своето значение. Една и съща гръцка компания строи на 3.5 млн., а в Гърция – 17.5 млн.! В България отиваме на 30-35 млн. лв. максимум на километър, в Будапеща и Варшава са на 90 и 112 млн. И питам: къде похарчихте толкова пари?
Тази наша народопсихология да се бичуваме не е най-правилната, защото чуждите инвеститори четат, гледат и се притесняват. А всички Вие имате нужда от инвестиции и партньори“, каза министър-председателят.
„Няколко години живяхме в най-тежка финансова криза, финансова разруха, най-тежката, запомнена досега. Успяхме да се справим с нея в предишния мандат“, обясни премиерът.
„Сега 3.6 млрд. лв. сме платили на над 100 000 вложители в КТБ. За нещо, което само човешката глупост може да го обясни. Експертиментът мина, пасивите ги знаете всички – спрени всички фондове!“, допълни той.
Експертиментът година и половина, две да не го допускаме повече като нация. Който и да дойде на власт, поне фондовете да не бъдат спирани. Ниският капацитет и корупцията не им остава друг инструмент освен да спрат харченето на еврофондове. Сега всички фондове работят. Има едно противоречие в обществото – бизнесът би трбвало да казва „колко по-малко държава, толкова по-добре“. И в това отношение, знаете с какви усилия в парламента, за няколко гласа само успяхме да запазим плоския данък и 20% ДДС.
По-добри условия за бизнеса в Европа няма като данъчна система. Всеки, който види камера обаче, казва: „държавата да даде пари“. А парите държавата ги събира с две приходни агенции – данъчни и митници. При 10% данък колко държава да има? В Европа има държави с 64-5%. Искате ли да Ви обложим с такъв данък? Кое да правим – нова инфраструктура или понеже 30-40 години не е ремонтирана, да ремонтираме старата? От 1975 г. не са пипани магистралите, дойдохме ние и всички започнаха: „Ремонтирайте „Хемус“ и „Тракия“. Аспарухов мост не е докосван! Със 100 милиона. Толкова дадохме за великденските и коледните надбавки – ето ги 200 милиона лв. Деси Танева от сутрин ме почва: да дотираме тютюна, розата, земеделците. Каквото не съм чул, това не сме дотирали още! И държавата налива, налива.
Сега ми извиват ръцете за 20 къщи, под което тече подводна река – и дайте 9 млн. лв. За 9 млн. ще направя на 120 семейства блок прекрасен! Свлачищата не се контролират. Трябва ли държавата за всяка нужда да вади такива огромни ресурси? В това отношение, когато сме пресирани така, мисля, че съсловните организации трябва да бъдат по-гласовити. Защото са два варианта – или да вдигнем данъците, или държавата да бъде регулатор. След финансовата криза дойде друга, не по-малко страшна – войната в Украйна, Сирия и целия арабски свят. Загиват хора, санкции, ново прекрояване на гранции. Има нова Студена война, по-страшна от предишната, по-непредсказуема дори! Много труден баланс между Щатите, Европа, Русия и като добавим и Китай … Никой не си избира родителите и съседите. Виждате в Гърция, Сърбия, Македония, Албания, Румъния какво се случва. Животът ме научи да бъда търпелив. Изчакайте да видите какво ще стане в Румъния след година време. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.