Борисов: Нашата задача е да свалим сивата икономика на 1/3 от това, което е в момента

Доволен от това, което до момента е направено за ограничаване на сивата икономика и оптимист за още повече в тази посока е министър-председателят Бойко Борисов.
Нашата задача е да свалим сивата икономика на 1/3 от това, което е в момента. Считаме, че като следваща стъпка от 15 хил. лв. можем да го направим на 10 хил. лв. 7 % до 2020 г., която ни се задава като задача, мисля да я подобрим“, каза Бойко Борисов по време на кръгла маса „За икономика на светло“
„С това, което сме направили мисля, че е абсолютно изпълнимо и няма да е голо обещание. Убеден съм че ще го направим и съм оптимист от това, което сме направили“, допълни той.
Премиерът бе видимо недоволен от сравняването ни с Румъния.
„Винаги дават пример с Румъния. Не знам в кое отношение ни превъзхождат, но виждате, че по дял на сивата икономика са зад България. Значи нещо в системата им е по-лошо от България“, каза Борисов.
Като сто процента черни премиерът определи парите от контрабандата и сложи знак за равенство между нея и корупцията. Той подчерта, че за борбата с контрабандата са организирани специализирани екипи и са въведени свързани електронни системи.
„Контрабандните пари са най-лесните и те създават корупция в цялата системата и във всичките й нива“, каза Борисов. Той припомни данните, изнесени от финансовия министър Владислав Горанов за увеличените приходи в бюджета, и поясни, че преди това тези пари са потъвали в сивия сектор.
Борисов добави, че именно контрабандистите били „срещу държавата и законния бизнес“. Той даде и редица примери за това как контрабандата подбива цените и конкуренцията. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.