Борисов: Когато Пеевски напусне ДПС, движението ще стане удобно за разговор

С имитация на актьора Ненчо Балабанов в ролята на премиера започна интервюто на министър-председателя Бойко Борисов в сутрешния блок на Нова телевизия.

След като изслуша откъс от „Фейс Бойко“ Борисов каза: Вече 15 години ме имитират, така че… На чужд гръб е хубаво да се смее човек, на своя си – трудно.

Министър-председателят коментира текущи казуси и политическата обстановка в страната.

Игнатиево

Според Борисов Игнатиево не е единствен случай на незаконно забогатели.

Няма да се съглася, че се фокусираме върху това, че те са роми, каза той и посочи, че ако минем през столичните квартали Драгалевци, Бояна и Симеоново, ще видим богати къщи на хора, които са социално слаби или никога не са работили.

В Игнатиево има две запорирани къщи. Убеден съм, че този път ще се стигне и до конфискация накрая, каза Борисов.

В коментар на купуването на гласове премиерът призова да се спазва законът и тези, които продават и купуват гласове да бъдат наказани. Прокуратурата да бъде безкомпромисна, препоръча още Борисов.

Ромите

Единственото спасение е спазването на закона, заяви Бойко Борисов и даде за пример кмета на Стара Загора, който е съборил незаконните постройки на ромите от парка и им е осигурил жилища.

Премиерът призова и да се направи закон за местната регистрация, за да не се регистрират по думите му 500 души на един адрес.

Митниците и „Нефтохим“ –  Бургас

Агенция „Митници“ започнал ревизия в „Лукойл Нефтохим“. Такава ще направи и Националната агенция по приходите (НАП), съобщи преди дни шефът на митниците Ваньо Танов. Това стана дни след като ръководената от бившия премиер Иван Костов Лаборатория управление на рискове към НБУ публикува анализ, според който „Лукойл Нефтохим“ години наред ощетява бюджета и товари икономиката, доставяйки от свързано дружество суровия нефт на изкуствено завишени цени. По този начин, според извода на доклада, „Лукойл“ е ощетил бюджета с над 1 млрд. лева.

Премиерът обаче днес заяви, че не е убеден, че Костов е прав.

Според него работата в митниците върви добре благодарение не само на Ваньо Танов, но и на цялата система там. Само тоалетните не са оборудвани с камери, каза той в коментар на мерките срещу корупцията. Борисов посочи, че всеки тир от влизането му през границата до последната му точка се. Всяка цистерна с гориво се проследява, допълни той.

Борисов увери контрабандистите, че мерките не само, че не са временни, а и „много ни се услади, влизат милиарди повече в бюджета“. Защото като сивият сектор се свива, имаш пари да дадеш на пенсионерите, каза той.

Правосъдие

Не ние избрахме Сотир Цацаров, избра го Висшият съдебен съвет, заяви Бойко Борисов в отговор на заявеното преди година и половина от Радан Кънев заяви, че главният прокурор е избор на ГЕРБ и ДПС.

Аз не винаги съм съгласен с Радан Кънев, каза той.

Корупцията идва от две места – от обществените поръчки и от контрабандата. Най-лесните пари са от контрабандата.

Най-добрият вариант е да се избере нов ВСС, смята Борисов.

Според него нещата ще се оправят, когато не държавата, а Инспекторатът към ВСС контролира магистратите. Там трябва да е волята за реформи, посочи той.

Можем да сменим и Конституцията. Ако преценят, готов съм да участвам в това.

Костинброд

Никога не повдигам темата „Костинброд“, защото това беше един фалшификат, каза Борисов

Референдум

Колко голям зор беше да направим референдум за Белене и народът не излезе да гласува. Същото беше и за „Бургас – Александруполис“.

Борисов президент?

Нямам никаква идея да се кандидатирам за президент, категоричен бе премиерът. Той посочи, че след три години работа с това темпо, вероятно няма да му се гледа никой.

КТБ

Направихме всичко възможно парите да бъдат изплатени на вложителите, каза Борисов и посочи, че това са над 3,5 милиарда лева.

Всичко е направено, за да се върнат парите в държавата, заяви той.

Най-лошият вариант е 860 милиона да се загубят, посочи той.

Ако Орешарски и Чобанов си бяха на мястото, нямаше да се дават такива пари, допълни Борисов. По думите им репетицията е била с Общинска банка. Само че бяхме яки и удържахме, допълни Борисов.

Премиерът увери, че прокуратурата работи много активно по казуса „КТБ“ и се надява, че това се отнася и до експремиера Пламен Орешарски и финансовия му министър Петър Чобанов.

Пеевски – Василев

Бойко Борисов заяви, че когато Делян Пеевски напусне ДПС, партията на Лютви Местан ще стане удобна за разговор с другите партии. Кога ще стане това – това си е техен проблем, посочи той.

Що се отнася до Цветан Василев той припомни разговора си с банкера в гаража си в Банкя. Преди него е имал три срещи. Първата – за асфалтиране на двора на Френската гимназия, втората – с феновете с Ботев (Пловдив), третият път беше довел едни германски инвеститори, посочи той.

На въпрос за срещите с депутата от ДПС Делян Пеевски Борисов посочи, че Пеевски бил много активен по проектите в смесените райони. По думите му депутатите правили пътека до него. Всеки иска в неговия район, където е депутат или има избран кмет от неговата партия, нещо да му се помогне, каза премиерът.

Местни избори

Толкова много се направи за градовете, че ГЕРБ не предвижда да сменя кметовете си в градовете в страната, стана ясно от думите на Борисов. Според него Йорданка Фандъкова се справя прекрасно в София. В Пловдив кандидат ще е настоящият кмет – инж. Иван Тотев, във Варна – отново без промяна, Иван Портних, Бургас -. Димитър Николов.

Ще сменя ли министри?

Борисов бе категоричен: Не.

Борисов отговори на няколко блиц въпроса.

Кредити нямам. Заплатата ми стига. Имам си къща в Банкя, каза в отговор на един от тях той. Премиерът не ходи по магазини, праща някой да му пазарува.

Колко души го охраняват: Достатъчно.

Хваща се на бас за футболни мачове със здравния министър Петър Москов и обикновено печелил. Вече има няколко бутилки уиски от Москов. Последната от бас за Ювентус – Барселона.

Пак загуби милият, пак ще дава уиски шише, каза Борисов. Премиерът обаче не пиел.

Лидерите на ДПС и ДСБ Лютви Местан и Радан Кънев Борисов определи като: обигран политик (Местан) и съвременен, млад, амбициозен демократ (Кънев).

Ако данъците не бяха останали същите, ГЕРБ нямаше да остане на власт, каза Борисов. Така министър-председателят припомни случая, когато от ДПС осигуриха кворум за гласуването на данъчните закони. По думите му именно затова Патриотите и Реформаторите трябвало да са благодарни на ДПС, че са на власт сега. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.