Консервативната партия на Ердоган загуби пълното си мнозинство в парламента

За първи път, откакто дойде на власт в Турция през 2002 година, консервативната ислямистка партия на президента Реджеп Тайп Ердоган изгуби пълното си парламентарно си мнозинство. Управляващата Партия на справедливостта и развитието получи едва 40,8 процента. Така освен че ще трябва да търси коалиционен партньор, за да продължи да управлява, доминиращата политическа формация през последното десетилетие не можа да събере 330 депутати в 550-местния Меджлис, което щеше да ѝ позволи да прокара промени в конституцията за значително засилване на правомощията на президента Ердоган.
Партията на справедливостта и развитието е ясният победител на парламентарните избори, заяви турският премиер Ахмет Давутоглу и обеща да вземе всички необходими мерки, за да предотврати политическа нестабилност в Турция: Давутоглу даде да се разбере, че партията му не се отказва от намерението за изготвяне на нова конституция.
Голямата новина от турските парламентарни избори е, че прокюрдската Демократична партия на народите успя да премине бариерата за влизане в парламента. Десетпроцентният праг, поставен, за да осигури „стабилност на управлението“, беше пречка за по-малките партии и от години се обсъждаше премахването му. Лидерът на Демократичната партия на народите Салахатин Демирташ заяви:
На тези избори спечелиха тези, които защитаваха демокрацията, свободата и дружбата. Загубиха и отстъпиха авторитарно настроените. Тази победа е на всички потиснати етнически групи и религии – християни и някои разклонения на исляма в Турция, които искат да живеят свободно, без да бъдат противопоставяни.
Главното послание на избирателите от вчерашния вот е, че те не искат Ердоган да получи по-големи правомощия в управлението на страната чрез въвеждане на президентска система на управление. ПСР излезе победител от изборите, но в същото време електоратът показа червен картон на Ердоган, що се касае до амбициите му да си осигури по-голяма власт. Наблюдатели коментират, че избирателите са реагирали негативно на агресивната пропаганда на ПСР преди изборите, а несъгласието им с тази линия се е изразило и в увеличение на гласовете за опозиционните партии.
„Краят на една епоха“ е водещото заглавие на „Джумхуриет“, „Край на 13-годишното еднопартийно управление“, присъединява се и „Хюриет“. Изданията извеждат като акцент влизането в парламента на Демократичната партия на народите. „Хюриет“ очертава три възможни сценария след изборите: коалиционно правителство, правителство на малцинството или преходен кабинет, който да отведе страната на предсрочни избори. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.