„Алфа рисърч“: 55% от българите смятат, че има смисъл от референдума

Малко над половината от българските граждани – 55%, са на мнение, че инициираният от президента Росен Плевнелиев референдум за изборните правила има важно значение и може да окаже реален ефект върху начина, по който се избират представители на различни равнища на властта.
Това показват данните от национално представително проучване на социологическата агенция „Алфа рисърч“, проведено от 7 до 13 юни.
Социолозите отбелязват, че тъй като заявените към момента намерения за участие в референдума са малко над границата за валидност, която по закон е равна на броя на участвалите в последните парламентарни избори (3 500 585 души), решаваща ще бъде кампанията – както от страна на партиите, така на ЦИК и гражданските сдружения.
Добре известните изборни практики, придружаващи местния вот – компромати, черен PR, контролиран вот – могат да откажат мнозина граждани да гласуват и така да затвърдят статуквото. Обратното, позитивни кампании, разчитащи на политики, привличане на инвестиции, съживяване на регионите и граждански контрол над политиците – увеличава шансовете за успех на референдума, посочват от „Алфа рисърч“.
/КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.