Над 110 млн. лв. от новите еврофондове за България са за интегриране на ромите

Еврокомисарят Кристалина Георгиева призова българското правителство и лидерите на ромската общност да работят по-усилено за образованието на децата от малцинството. Тя посочи, че трябва повече да се прави и за използване на парите от ЕС.
Над 110 милиона лева от новите еврофондове за България са предназначени специфично за интеграция на ромите, посочи Кристалина Георгиева.
„Тези пари са налични сега, могат да се използват веднага и работата трябва да бъде комплексна. Ако погледнем използването на парите досега, действително има средства, които отидоха за добри програми, за ранно интегриране на ромски деца, за да могат те да влязат още в предучилищна възраст в социална среда, но ясно е, че щом проблемът става по-сериозен, трябва повече да се прави. Хората да работят, да се включат в икономиката, да се решават проблемите с незаконното строителство. Не са лесни тези въпроси“, заяви тя, цитирана от БНР.
Георгиева призова за повече работа от властите в София.
„Една четвърт от децата от ромски произход между 7 и 15 години не са в училище. Това значи, че ние произвеждаме безработните на бъдещето. И ако искаме този проблем да се решава, и двете страни трябва да работят повече, по него да работи правителството, но също така и ромската общност у нас също има отговорност. Тези деца трябва да са на училище. Избликът на напрежението, това е върхът на айсберга. Трябва да видим какво има там под него и да се работи много сериозно. Отговорности и за двете страни. Това не е само въпрос на права, разбира се и на права. Правата идват с отговорностите“, допълни тя.
Заместник-председателят на Еврокомисията участва в съвместна програма на радиомрежата „Евранет плюс“. Тя изрази увереност, че съвсем скоро, с установяването на обща европейска прокуратура, ефективността при харченето на евросредствата ще бъде по-добре гарантирана. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.