„Алфа Рисърч“: Българите продължават да харесват Русия, но не я приемат за модел за развитие

Българите продължават да харесват Русия, но не вярват, че тя може да бъде модел за развитие и да им предостави по-надеждни гаранции за просперитет и сигурност от членството в Европейския съюз и НАТО. Това сочи изследване на агенция „Алфа рисърч“ по поръчка на Европейския съвет за външна политика. Изследването е проведено в периода 23-ти февруари – 4-ти март.
Въпреки анексирането на Крим и конфликта в Украйна, емоционалната привързаност на българите към Русия остава висока. И след събитиятата от последната една година, 54% са запазили положителното си отношение към нея непроменено, а други 7% твърдят, че й симпатизират дори повече от преди анексирането на Крим. За 40% действията на Русия в този конфликт пораждат негативно отношение. От тях само 9% заявяват, че са имали негативно отношение към Русия и преди конфликта, а останалите 30 на сто са променили позицията си заради политиката й към Украйна.
От „Алфа Рисърч“ коментират, че само за една година Русия е успяла да предизвика в приятелски настроена България четири пъти повече промени в негативна посока (сред 30% от хората), отколкото в позитивна (сред 7%). Основните социални групи, сред които Русия влошава образа си, са жителите на столицата и най-вече 18-30 годишните, докато възрастните хора над 60 години остават ядрото на подкрепата за руската политика.
Макар и традиционно сдържани към участието във военни съюзи, мнозинството от българите подкрепят членството на страната ни в НАТО, показват данните от изследването. За 42% от хората участието на България в Алианса е важно за сигурността и отбраната на страната, срещу 22%, които смятат, че то е вредно. Над 50 на сто от запитаните изразяват мнение, че България трябва да изпълнява всичките си задължения като лоялен член на Алианса, а 14% заявяват, че не трябва да ги изпълнява и е по-добре да напусне НАТО.
На фона на подкрепата за членството на България в ЕС и НАТО българската външна политика по повод на конфликта в Украйна се оценява преобладаващо положително. Три четвърти (74%) смятат, че България води умерена и балансирана политика. Мнозинството от сънародниците ни обаче не подкрепят налагането на нови санкции срещу Русия. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.