VIP клиентите на КТБ

Шефът на ДАНС Димитър Георгиев, Наташа Бърнева, прокурор от ВКП, нейният съпруг и син, Румен Георгиев и Капка Костова, бивши и настоящи членове на ВСС, конституционният съдия Георги Петканов, известният депутат от ДПС Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева, Ахмед Доган, Иван Костов, Емел Етем, близки роднини на Кирил Добрев и Димитър Дъбов от БСП. Това са само малка част от VIP-овете на КТБ.tall

Имената на част от VIP клиентелата на КТБ. „Гласове“ ще публикува пълния списък по-късно

Сдружението „Ние, гражданите“ изнесе списъци за кредитното състояние на тези лица. Има съдии, като Таня Радкова, която е гледала дела по КТБ, но не си е правила отвод, тъй като има сериозни съмнения, че е имало конфликт на интереси.

„Понеже не вярваме, че ще падне банковата тайна, направихме тези изчисления, за да може нашите депутати, ако искат, да ги използват в парламента, да се ориентират в казуса“, казва за „Гласове“ Вера Ахундова.
В таблицата се откроява името на Ирена Кръстева, която е изтеглила от КТБ 114 млн. лв. на своите фирми, което се случва в рамките на 20 дни – от 31 май до 20 юни 2014 година.
Личният депозит на Ирена Кръстева към май е 842 649 лева. На влога й са останали малко над 5 хил. лв., т.е. тя е „спасила“ почти цялата сума. Нейните фирми, около 25 на брой, със сумите, които е имало преди затварянето на банката и остатъка в левове:

Пресмаркет ЕООД – 7 493 397 – 268 479
Балканска медийна компания – 10 244 580 – 5 343
Изд.-полиграфическа компания – 6 485 550 – 22
ЗАИР 2009 Жени – 233 662 – 995
Компакт меридиан ЕООД – 87 444 965 – 797 171
По официален баланс на банката изтеглените суми преди затварянето на трезора, са 7,2 млрд. лева.
Справката за тегления на хора от ДПС опровергава твърденията на председателя на ДПС Лютви Местан, че движението няма нищо общо с КТБ. В този списък са много председатели на общински съвети, общински съветници и приближени до ДПС бизнесмени. Там е бившият министър от партията Емел Етем, там е и Ахмед Доган с 881 хил. лв., които обаче не е изтеглил. Те са със сравнително малки суми.
НПО „Ние, гражданите“ обаче предполага, че при отварянето на бекъпа на сървъра на банката, където се съхраняват данните преди неочакваната подмяна на магазина за пазене на информацията, ще се видят много повече лица, чиито имена, сметки, кредитни истории и т.н. са изчистени. От организацията смятат, че сметките, чиито списъци публикуваме по-долу, са само тези, които са останали след подмяната.
„Има други сметки, които ние ще очакваме прокуратурата да установи. Но всяка банка има нещо, което се нарича Disaster Center, където се пази всичко, което е ставало в банката. Призоваваме прокуратурата, понеже са извършвани нерегламентирани и незаконни операции „на ръчно управление“, да поиска този бекъп на банката“, казва Вера Ахундова от „Ние, гражданите“ за „Гласове“.
6,2 млрд. лв. са депозитите към датата на затварянето на банката. „Няма нито един случай около историята с КТБ, по който да е процедирано законно. Отказват ни гледане на делата по същество“, казва още Ахундова. „Ние искаме само две неща – прозрачност и справедливост, които политиците от всички партии ни обещаха. Засега не са го изпълнили. В сравнение с Ангола, Нигерия, ЮАР, Португалия, Ирландия, които не позволиха банки да фалират, да бъде увреден малкият и среден бизнес, у нас направиха точно това. Фалирали и застрашени от фалит са 5200 души над гарантираните вложители, това са малки и средни предприятия, ако не и повече“, допълва Ахундова в подкрепа на мотивите си да покажат публично част от добре охранявана тайна за властта в България. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.