US полицията застрелва по двама души на ден

Американската полиция е застреляла 385 души през първите пет месеца на тази година, тоест повече от двама на ден, пише вестник “Вашингтон пост”, цитиран от Ройтерс.
Нивото е над два пъти по-високо от установеното от федералното правителство през последното десетилетие – брой, който официалните представители признават, че е непълен, посочва изданието.
Анализът е базиран на данни, които вестникът събира при всяка фатална стрелба
от страна на полицията през 2015 г., както и за всеки убит полицейски служител при стрелба по време на изпълнение на служебните му задължения.
“Ние никога няма да намалим случаите на полицейска стрелба, ако не започнем да проследяваме внимателно тази информация”, казва Джим Бюрман, председател на Полицейската фондация, организация с нестопанска цел, която се стреми към подобряване на правоналагането.
Анализът на “Вашингтон пост” идва на фона на национални дебати за употребата на смъртоносна сила от страна на полицията,особено срещу малцинствата.
Данни на ФБР за последното десетилетие сочат, че годишно е имало около 400 случая на фатална полицейска стрелба или средно по 1,1 случай на ден. Съобщаването за тези случаи от полицейските служби не е задължително.
Но анализът на всекидневника показва, че броят на смъртните случаи през 2015 г. е 2,6 на ден. С този ритъм полицията ще застреля близо 1000 души до края на годината, посочва изданието.
Междувременно става ясно, че продължилият две десетилетия спад в престъпността в САЩ вероятно е приключил, констатира “Уолстрийт джърнъл”. За отбелязване е рязкото увеличаване на престъпленията с употреба на оръжие.
В град Балтимор най-притесняващият въпрос всяка сутрин е да бъде разбрано колко души са били застреляни предишната нощ. По данни на полицията, насилието с използване на огнестрелно оръжие се е увеличило с 60 процента в сравнение със същия период на миналата година. Само през миналия уикенд градът е станал свидетел на 32 престрелки.
Поради тези факти месец май се очертава като най-изпълнения с насилие месец от 15 г. насам.”Престъпността е от най-високо ниво, каквото съм виждал досега”, заяви за медиите членът на градския съвет Джо Вакаро.
Убийствата в град Атланта са се увеличили с 32% до средата на май.
Престрелките в Чикаго са с 24% нагоре, а убийствата – със 17 на сто. Стрелбите в Лос Анджелис са с 25 процента увеличение, в Ню Йорк има увеличение на убийствата с 13 на сто, а на свързаните с употреба на огнестрелни оръжия престъпления – със 7 процента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.