The Telegraph: Министрите от НАТО ще обсъдят план за разполагане на войски в Източна Европа

Американски, британски и германски войници може да бъдат изпратени в балтийските страни и в Източна и Южна Европа с оглед на „бъдещото възпиране“ на Русия. Силите може да бъдат разположени по руската граница с Източна Европа в рамките на план на НАТО за възпрепятстване на руско нахлуване, пише вестник The Telegraph.
Министрите на отбраната на страните от НАТО започват среща в Брюксел, където ще обсъдят новия план на алианса за защитата на Балтийския регион, Централна и Южна Европа от дестабилизиращи „хибридни“ атаки или пълномащабно нахлуване на руските войски.
Възможно е по един батальон от 500-1000 войници да бъде разположен във всяка от засегнатите страни – Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния и България. Изпращането на американски, британски и германски войски трябва да изпрати послание на Русия, че всяка „намеса“ от типа на тази в Украйна ще предизвика отговор от силите на НАТО.
Планът предвижда подразделенията да бъдат изпращани на ротационен принцип и да включват високо мобилни специални сили, въоръжени с ракети земя-въздух, самолети и хеликоптери.
В срещата на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО в Брюксел, Белгия, ще участва и българският министър на отбраната Николай Ненчев. Форумът ще се проведе днес и утре, 10 и 11 февруари 2016 г., и е важна част от подготовката на предстоящата през юли 2016 г. Среща на държавните и правителствени ръководители на страните-членки на НАТО във Варшава, Полша.
Министърът на отбраната Николай Ненчев ще проведе и двустранни срещи с министрите на отбраната на Румъния и Полша, и ще участва в работно заседание на страните-членки на инициативата „Концепция за рамкова държава“. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.