“The Guardian“: Лидерът на „Ислямска държава” е тежко ранен

Лидерът на групировката „Ислямска държава“ Абу Бакр ал Багдади е бил тежко ранен при въздушно нападение в западен Ирак, съобщава източник на британския вестник „The Guardian“, свързан с групировката в Ирак.
Според източника Багдади е бил тежко ранен от атака на водената от САЩ коалиция още през март. Първоначално раните му са били животозастрашаващи, но впоследствие той е започнал да се възстановява. Въпреки това обаче Багдади все още не е поел ежедневния контрол над организацията. Инцидентът е довел до спешна среща на ръководството на групировката, което смятало, че Багдади ще умре и трябва да бъде избран негов наследник.
Две независими официални лица – западен дипломат и съветник от Ирак, са потвърдили, че на 18 март е било проведено нападение в областта Нинава, близо до сирийската граница. Другите съобщения за нападение над Багдади – от ноември и декември, не бяха потвърдени. „Да, той (Багдади) беше ранен в Ал Бааж, близо до селото Ум ал Рус на 18 март заедно с група, която беше с него“, потвърди Хишам ал Хашими, съветник на правителството в Багдад.
По-рано е станало ясно, че Багдади прекарва голяма част от времето си в град Ал Бааж, на около 200 км в западна посока от Мосул.
Според източник, запознат с движението на лидера на групировката, той е избрал именно това място, защото от предишната войната в страната със САЩ е бил наясно, че Вашингтон има слабо покритие на този регион. Ал Бааж дълго време е била извън правителствения контрол дори и по времето на сваления иракски лидер Саддам Хюсеин.
Преди последното му раняване Багдади е имал поне още една среща със смъртта – на 14 декември, когато американски изтребител е нападнал конвой от две коли в покрайнините на Мосул. Тогава неговият приближен Ауф Абдул Рахман ал Ефери е убит след като ракета уцелва конвоя. Предполага се, че Багдади е бил в другата кола. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.