EС започва военна операция срещу трафикантите на хора

ЕС подготвя военноморска операция за борба с трафикантите на хора през Средиземно море, предадоха информационните агенции.
Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини се надява мисията да започне в понеделник. Първоначално операцията ще бъде ограничена само до наблюдение и анализиране на дейностите на трафикантите чрез използване на военни кораби, военни патрулни самолети, дронове и подводници, тъй като ЕС все още няма мандат за действие от Съвета за сигурност на ООН. След одобрението на СС на ООН ще започне и унищожаването на корабите на трафикантите на хора, действащи в Средиземно море.
За да започне мисията, е необходимо единодушното одобрение на всичките 28 страните от ЕС. Днес, утре и в петък постоянните представители на държавите от ЕС се очаква да одобрят оперативен план за мисията, твърди високопоставен дипломатически източник, цитиран от агенциите.
Европейският комисар по вътрешните работи и имиграцията Димитрис Аврамопулос съобщи, че от началото на годината в страните от ЕС са пристигнали над 100 хиляди незаконни мигранти. 60 хиляди от тях са пристигнали от Африка през Средиземно море, 25 хиляди са преминали през сухопътната граница на Турция с Гърция, а останалите 15 хиляди са стигнали до Стария континент по други маршрути. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.