8 души притежават богатство колкото всички бедни в света

Осемте най-богати хора в света притежават богатство колкото всички 3,6 милиарда бедни на планетата, изчисли „Оксфам“ – международна конфедерация от неправителствени организации, борещи се срещу бедността.
Констатацията идва в навечерието на икономическия форум в Давос.
Според „Оксфам“ пропастта между бедни и богато се задълбочава и е далеч по-голяма, отколкото се е предполагало преди анализа.
Данните предизвикаха полярни реакции. Представители на НПО-та и мозъчни тръстове разкритикуваха „Оксфам“, че се занимава твърде усилено с богатите вместо да се фокусира върху икономическия растеж, който би помогнал на бедните. Според Бен Саутуд от британския институт „Адам Смит“ не е толкова важно какво притежават богатите, а как да се работи за благосъстоянието на бедните. Той смята, че то се подобрява всяка година, а статистиката на „Оксфам“ е подвеждаща.
Кейти Райт от „Оксфам“на свой ред коментира, че организацията се опитва да отправи предизвикателство към икономическите и политическите елити в Давос.

Кои са 8-те най-богати:
По данни на „Форбс“ и „Оксфам“ осемте най-богати личности в света са Бил Гейтс ($75 млрд. ), Амансио Ортега ($67 млрд.), Уорън Бъфет ($61 млрд.), Карлос Слим ($50 млрд.), Джеф Безос ($45 млрд.), Марк Зукърбърг ($45 млрд.), Лари Елисън ($44 млрд.) и Майкъл Блумбърг ($40 млрд.).

Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.