Учени обявиха, че парашутите не спасяват при скачане от самолет

Парашутите не допринасят с нищо да бъде спасен животът на хората, скочили от самолет, обявиха саркастично експерти след изследване, целящо да демонстрира колко тенденциозни могат да са научните трудове, съобщи в. „Дейли мейл“.

Резултатите от изследването „Погледни, преди да скочиш“ са публикувани в коледния брой на сп. „Бритиш медикъл джърнъл“. Макар и статията да е написана шеговито, учените от Харвардския университет, начело с проф. д-р Робърт Уейн Йе, се надяват резултатите им да накарат хората да четат внимателно съобщенията за научните открития, а не по диагонал.
Учените признават, че е било трудно да намерят доброволци, склонни да скочат без парашут от самолет. Затова са намалили височината на скока на само 0,6 м, нещо което те наричат „малка уговорка“. Половината доброволци получили празни раници, а другите – парашути. Не всички парашути обаче се разтворили, заради малкото разстояние от земята.
Никой от участниците в изследването, независимо с парашут или без, не загинал по време на експеримента или до 30 дни след него, успокояват учените. „Това се дължеше главно на факта, че успяхме да наберем само доброволци, склонни да скочат от неподвижен самолет на земята“, пишат те.
Учените саркастично наричат изследването си „пробив“. Добавят обаче, че резултатите са неприложими за „използването на парашути при пътуване със самолет на по-голяма височина и с по-голяма скорост“.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.