Разградски деца изработиха и изпратиха коледни картички на непознати – в Разград и в Германия

Гимназисти от НПТГ „Ш.Петьофи“ изработиха  коледни картички и ги пуснаха в случайни пощенски кутии в Разград, а заедно с деца от ОУ „Н.Й.Вапцаров“ изпратиха картички

до връстници в българското училище в Ерфурт, Германия. За това разказаха от групата по гражданско образование в гимназията. Идеята за първата инициативата е на осмокласника Илкер Шенол, който най-добре знае какво е да получиш подкрепа от някого или да го зарадваш – още повече, ако другият е непознат. Той и съмишлениците му решили да изненадат случайни хора в Разград и в пощенските си кутии те да открият картичка по повод празника, а не поредната от безбройните рекламни брошури, както се случва вече много години у нас. Речено-сторено: десетки разградчани получиха коледни картички с благопожелания и подпис: „ученик в НПТГ „Ш.Петьофи“.

А освен от съучениците и приятелите, идеята на деветокласничката Никол Радева уникални коледни картички да получат деца от българско училище в Германия, е подкрепена и от учениците от І „в“ клас с ръководител Светла Николова, ІІІ „в“ клас с ръководител Румяна Иванова и ІV „в“ клас с ръководител Миглена Миткова в ОУ „Н. Й. Вапцаров” – Разград, които написаха писма до връстниците си едноименното училище в град Ерфурт. Училище „Н.Й.Вапцаров“ за българоговорящи деца е открито през 2015 година и е единственото в област Тюрингия. Всяка събота децата посещават учебни занятия по родна реч, роден край и история, български танци и песни, като по този начин съхраняват традициите, бита и култура на българите.

„Ако попитате тийнейджър или дете дали е писало писмо от онези с плик и марка, изпратено по пощата, ще получите кратък и ясен

– “Не!“ (освен онова до дядо Коледа). Писането на писма се оказа голямо предизвикателство, както за малките, така и за по-големите. Еднакво нетърпеливи са всички в очакване да получат отговор, но не по имейл, а … по „Български пощи“, разказват за чудесната инициатива преподавателите и от двете училища.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.