Кои са най-красивите градове според мъжете и жените

Мъжете и жените оценяват по различен начин красотата на градовете, показа проучване на CitiesBeautiful.org.

Сайтът, посветен на изучаването на представите на хората за красотата на населените места, прави извода си въз основа на тест сред хора от цял свят, които трябвало да изберат кои са най-красивите сред 25 града на 6 континента. Респондентите са били питани за техния пол, възраст, образование, брой посетени страни – общо за 12 демографски характеристики.

Значими се оказали разликите в мненията, основани на пола. Градовете, по-често смятани за красиви от жените, отколкото от мъжете, са Прага, Будапеща, Сидни и Ванкувър. Мъжете преобладаващо са отдали предпочитанията си за Чикаго, Атина, Хонконг и Фес.

Сан Франциско, Рио де Жанейро, Киото и Йерусалим са градовете, смятани за красиви приблизително по равно и от мъжете, и от жените.

Изследователите отбелязват, че се проявяват различия в оценките на красотата сред англоговорящите и испаноговорящите. (според попълването на анкетата чрез двете версии на сайта), а също и сред над 40-годишните и по-младите. Така например, най-харесваните градове сред хората, попълнили анкетата на английски език са Париж, Барселона и Рим, а сред попълнилите на испански – Париж, Рим и Лондон. Туристите на възраст над 40 г. в много по-голяма степен харесват Истанбул, Сан Франциско и Санкт Петербург, а по-младите – Барселона, Рим, Амстердам и Сидни.

Париж , Барселона и Рим са трите най-харесвани града общо от мнозинството от участвалите в теста. За Париж са гласували 16%, а за Барселона и Рим по малко над 10%, с по около 8 на сто от гласовете следват Лондон и Амстердам.

CitiesBeautiful.org позволява на всеки да определи какъв тип турист е, кое в преживяването му по време на пътуването му носи най-много положителни емоции – едни обичат да посещават дворци и други значими исторически забележителности, други в по-голяма степен се радват на парковете и откритите пространства, градските пазари и фестивали, трети са с нагласата да посещават музеи на конкретни творци, концерти и изложби, четвърти се наслаждават на големи инфраструктурни съоръжения – мостове, кейове, фарове, стадиони. Всъщност по-голямата част от хората имат интерес към всяко от тези преживявания, а тестът на сайта позволява да осъзнаем в каква степен те допринасят за общото удовлетворение от пътуването.

Според авторите на проучването то е полезно не само за туристическата индустрия и държавните агенции, които популяризират туризма, но и за градското планиране и архитектура.

Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.