Предупреждение за обилни валежи за почти цялата страна днес, жълт код и за Разград

За почти цялата страна днес има предупреждение за обилни валежи от дъжд и гръмотевични бури, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

Единствено по Черноморието, дори и да има валежи те няма да са обилни. За областите Видин, Монтана, Враца, Ловеч и Габрово е обявен оранжев код, което ще рече, че очакваните валежи са от над 50 литра на квадратен метър.

За всички останали области, без Добричка, Варненска, Бургаско и Ямболска е в сила жълт код, като ще паднат около 30 литра на дъжд на квадратен метър. Според прогнозите в Разградско ще завали още около 13.00 часа и времето ще е лабилно до края на деня.

Очакванията са валежите да са краткотрайни, но обилни и придружени от гръмотевици. Ще има и слънчево часове, което ще позволи максималните температури да стигнат до 30 градуса на места.

В повечето райони термометрите ще показва около 25-28 градуса. По морето сутринта ще е слънчево, а следобед ще се заоблачи и превали. Температурите на въздуха ще са между 23 и 28 градуса, а на морската вода около 25 градуса.

До голяма степен времето в неделя ще е като в събота – с редуване на слъчеви часове с краткотрайни валежи почти в цялата страна. За момента не е обявено предупреждение за очаквани обилни количества. В Северна България ще е по-мрачно и дъждовно през цели ден, докато в Южна и по-морето слънцето ще е повече.

Максималните температури ще са между 24 и 28 градуса.

Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.