5 лева сянката, 7 лв. за шезлонг на централния плаж в Бургас

Трима кандидати са участвали за ивицата между моста и Морска гара, новият стопанин е фирмата собственик на близкия грандхотел „Приморец“.

Община Бургас повече няма да стопанисва централния плаж в областния град, който през последните години се прочу в безплатните си чадъри. След проведения в Министерството на туризма търг с тайно наддаване е определен победител – това е фирмата „Булгариен директ райзен“ ЕООД, свързана със собствеността на 5-звездния грандхотел „Приморец“ до ивицата.

Собственикът Димитър Караненов има хотели и в Слънчев бряг. Според офертата на победителите през сезон 2017 в платената зона на „Бургас център“ цената на чадър за ден ще е 5 лв. Шезлонгът ще е по-скъп – 7 лв. „Булгариен директ райзен“ ЕООД е единственият допуснат до търга кандидат. Оферти са подали още „Пловдив паркинг“ ЕООД и „Мега фемили пропърти“ ЕООД Бургас.

От заповедта на министър Николина Ангелкова става ясно, че след проверка на документацията тръжната комисия е взела решение да не допусне двете фирми. Заповедта може да се обжалва в 14-дневен срок пред Върховния административен съд. 324 хил. лв. с ДДС е наемът на ивицата за година, предложен от спечелития кандидат, тя трябва да бъде внесена две седмици след влизане на заповедта в сила.

Сред изискванията е цената за чадър и шезлонг да не бъде променяна за срока на договора, т.е. през следващите 5 г. Както „24 часа“ писа, нови наематели вече имат две от най-атрактивните ивици в бургаска област: „Несебър Юг“ и „Слънчев бряг Север“.

Те бяха дадени на концесия, но министерството прекрати договорите през ноември м.г., позовавйки се на многобройни нарушения. Търгът за ивицата в Несебър ще се обжалва пред ВАС от „Общински плажове“ ЕООД със 100 процента участие на общината.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.