Започват дебатите за Брекзит в британския парламент

Започват дебатите за Брекзит в британския парламент. Законодателите ще обсъдят проектозакон, който ще позволи на правителството да започне преговори с ЕС за напускане на Общността, съобщава „Франс прес“.

Очаква се два дни депутатите да обсъждат законопроекта, който беше публикуван миналата седмица след решение на Върховния съд, че парламентът трябва да даде одобрението си преди преговорите с Брюксел да започнат.

Със законопроекта Notification of Withdrawal се призовава парламентът да даде правомощия на премиера да задейства Член 50 от Лисабонския договор на ЕС, с което официално да се постави начало на преговорите с Брюксел.

Преди дебата премиерът Тереза Мей заяви, че депутатите трябва да подкрепят законопроекта. „Ще подкрепят ли волята на британския народ или не“, попита тя по време на пресконференция в Дъблин.

Управляващите консерватори имат мнозинство в 650-местната Камара на общините и се очаква законопроектът да бъде прокаран, въпреки че ще се разглеждат пет поправки на документа. Те покриват области като британското членство на единния пазар на ЕС, а също така се призовава за по-голямо участие на парламентите на Уелс, Шотландия и Северна Ирландия.

След първия дебат депутатите ще гласуват дали трябва да продължи разглеждането на проектозакона преди да започнат да дискутират поправите в рамките на три дни от понеделник.

След приемането му в долната камара законопроектът ще бъде внесе в Камарата на лордовете, където от 20 февруари ще започнат дебатите. Очаква се горната камара окончателно да одобри проектозакона на 7 март и след това да бъде предаден на кралица Елизабет II за подпис преди Мей да задейства Член 50 преди края на март.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.