Удря ни вирус с кръв от носа

Вируси с кървене от носа и мъчителна кашлица надвиват грипните щамове през последната седмица, съобщават лични лекари. Оказва се, че с отшумяване на епидемията се завръщат заразите. Според наблюденията на джипитата в момента всеки пети пациент се оплаква от остра суха кашлица, продължаваща между две и три седмици. Много са и пациентите, които са потърсили лекарска помощ заради кръвоизливи от носа, пише „Телеграф“.
„Това не е нещо необичайно, защото инфекциите на горните дихателни пътища, като риновируси, респираторно-синцитиални вируси и т.н. могат да причинят това носно кървене, но не това е основният им симптом“, обяснява д-р Маргарита Петкова, общопрактикуващ лекар и педиатър. По думите й в почти всички случаи това не представлява някаква сериозна опасност за пациента, а кървенето е леко и преходно. Освен това продължителната употреба на капки и прекомерното силно издухване на носа също са фактори, които могат да доведат до носно кървене. „Това е нещо, което често се среща при хората с по-слаби капиляри и с разширени кръвоносни съдове или венички в носа, както и при пациенти с високо кръвно налягане“, казва още д-р Петкова.
През последните 20 дни от всички 340 проби, изследвани в Националната референтна лаборатория, едва 165 са били положителни за грипни вируси, показва информационната система. Така на практика по-малко от половината болни са повалени от „Хонконг“, който е доминиращият щам.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.