450 идеи за промени в общините и отделните населените места с европейски средства

453 идеи от 302-ма души какво желаят да се промени с европейски средства в общината или населеното място, в което живеят, са подадени от граждани, организации и фирми на територията на областта. Предло енията са получени от 17 март до 2 април, а са обработени 6 до 15 април и са част от първата фаза на националната инициатива „Да създадем Заедно България 2020”. Резултатите за Лудогорието представи днес пред журналисти шефът на Областния информационен център Юлиян Данаилов.
В проучването са се включили 68% жени и 32% мъже, 86 на сто са възраст между 30-65 г., 10% – между 19 и 29 г., пенсионерите са 3%, а само 1 на сто – деца и младежи до 18 г.
Вишистите, участвали в акетата, са 75%, а 23% са със средно образование.
Най-често срещаните предложения са за подобряване на съществуваща или изграждане на нова инфраструктура – това искат 40% от хората, 18 на сто са за развитие на бизнеса и разкриване на нови работни места, 17% желаят модернизиране и разширяване обхвата на социалните услуги, 8% са посочили обогатяване на туристическите продукти чрез разработване на нови маршрути и дестинации, 7% настояват за подобряване на материално-техническата база и учебно-възпитателния процес в учебните заведения, а една десета са посочили друго.
Във втората фаза на инициативата, която стартира на 16 април и ще продължи до края на месеца, Областният информационен център ще организира открити срещи в общините в Лудогорието, на които кани всички, участвали в допитването. Срещите са открити и за всички желаещи да научат от коя европрограма и при какви условия могат да бъдат финансирани предложенията за проекти в периода до 2020 година. Идеите от анкетата вече са изпратени във всички общини, за да преценят те кои от тях могат да включат в общинския си плано за развитие.
Срещитe стартират утре в лозница, а разградската ще е на 29 април от 15 ч. Младежкия клуб на Средношколско общежитие.
Финалът на инициативата „Да създадем заедно България 2020“ е планиран на 9 май – Деня на Европа, с концерт на открито. /e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.