Строителството на магистрала „Хемус“ може да започне на пролет, ако няма обжалвани процедури

Автомагистрала „Хемус“ е национален приоритет на правителството, но важен и за Варна и региона. Това заяви във Варна министърът на регионалното развитие и благоустройството (в оставка) Лиляна Павлова.
„В изпълнение на нашия ангажимент, проведохме тръжните процедури за избор на изпълнител на 10-километровия участък между Ябланица и Боаза, и на другия – около 16 км от Белокопитово в посока Търговище, за да може да се работи едновременно и от двете страни“, каза още Павлова.
Тя припомни, че за първия участък има избран изпълнител, но процедурата е обжалвана. Предстои до няколко седмици да бъде избран и изпълнител за участъка Белокопитово – Търговище.
Според Лиляна Павлова строителството на магистралата може да започне още тази пролет, ако няма обжалвания на процедурите.
Пет дружества обжалваха решението на пътната агенция, с което обединението „ХВП Ябланица“ ДЗЗД беше обявено за спечелило поръчката за строителство на отсечка от близо 10 км от автомагистрала „Хемус“.
Агенцията „Пътна инфраструктура“ обяви за изпълнител на поръчката обединението „ХВП Ябланица“ ДЗЗД на 9 януари. В обединението влизат „Хидростой“ на Велико Желев, дъщерните й „Пътстрой Бургас“ и наскоро придобитата от компанията и свързвана с депутата от ДПС Делян Пеевски „Водстрой 98“.
„Добрите приходи в бюджета гарантираха финансова обезпеченост на проекта, така че да не може да го спре следващо правителство, макар че такива опити са възможни“, каза тя.

Министерският съвет вече е отпуснал 23 млн. лв. за авансовите плащания за двата участъка на магистралата и за препроектиране на участъка до разклона за Плевен и Ловеч, а след това до Велико Търново.

Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.