37 таланти ще участват в конкурса за млади пианисти „Димитър Ненов“

37 ще бъдат участниците в започващия утре в Разград традиционен Национален конкурс за млади пианисти „Димитър Ненов“, съобщи директорът на Музикалната школа „Илия Бърнев“ Надя Радославова. Организатори са Община Разград, читалище „Развитие“ и къща музей „Димитър Ненов“.
Конкурсът е за ученици от I до XII клас и е в две категории: „Соло“ и „Клавирно дуо“. Участниците в първата ще бъдат разделени в пет възрастови групи, във втората – в две.
Първи желание да свирят отново в Разград са заявили близнаците Хасан и Ибрахим Игнатови, които партнираха на Крисия в детската Евровизия. Талантите бяха на „Димитър Ненов“ и през 2013 година. Хасан и Ибрахим ще участват и в двете категории на конкурса.
Председател на журито е Евгени Желязков от Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“ в Русе. В състава му са още проф. Албена Димова от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив и Мариана Начева от Националното училище по изкуства „Панайот Пипков“ – Плевен.
Уникалното в конкурса е изискването всеки участник да изсвири задължително творба на Димитър Ненов. И още – няма забрана призьор от предишно издание на конкурса да участва отново.
Конкурсът продължава два дни – на 2 и 3 май, в залата на Разградската филхармония.
Започва утре в 11 часа с индивидуалните изпълнения. Пак в 11 часа, но в неделя, започва представянето на участниците в категорията „Клавирно дуо“.
Гала концертът и награждаването са насрочени за 16 часа.
Наградният фонд на е 2000 лева. Ще бъде връчена специална награда на къща музей „Димитър Ненов“ за изпълнение на произведение на известния български пианист, както и награда на Народно читалище „Развитие 1869“ за високи педагогически постижения.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.