30 бесарабски българчета ще учат роден език две седмици в Разград

30 деца и 10 учители, бесарабски българи от Украйна, пристигат в Разград на двуседмичен курс по роден език, съобщиха от ОУ „Иван С. Тургенев“. Училището е партньор на Кирило-Методиевски научен център към Българската академия на науките в езиковия курс на Пчелина.

По силата на министерско постановление от 1993 година за осъществяване на образователна дейност сред българите в чужбина, всички лица с българска народност, живеещи поотделно или в български общности, имат право на двуседмичен квалификационен курс, като бъдат включени в обучения в България. За първа година такова обучение ще се проведе в Разград от 18 юни до 1 юли.

Първите гости са от Българо-украинския културно образователен център „Медия“ – Одеса. На Пчелина за тях ще бъдат осигурени лекции и упражнения по български език, българска история и география, народна музика и етнографски изкуства от учители от училище „Тургенев“. Ще бъдат запознати с национални традиции и обичаи. Лектори от КМНЦ към БАН ще проведат обучението на учителите. Лекции по история и култура ще четат д-р Нели Гешева, доц. д-р Славия Бърлиева и докторант Дора Радева.

Учениците от ОУ „И.С.Тургенев“ ще участват активно в подготвената програма за украинските деца в училището, при културно-историческите посещения и опознаването на забележителностите на Разград, екскурзиите до старите български столици. Съвместно децата ще се включат във всички общоградски събития. Вечерите ще бъдат изпълнени с традиционни игри и разказване на приказки около лагерния огън.

Програмата на гостите може да бъде обогатена и с други научни, фолклорни и етнографски събития, провеждащи се в този период. Затова от ОУ „И.С.Тургенев“ приканват всички желаещи НПО и институции да се включат, за да бъде престоят на българчетата от Бесарабия ползотворен и да се превърне Разград в интересна културно-историческа дестинация за тях.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.