Лозан Панов: Няма да ми попречат да изразявам мнението си

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов беше категоричен, че никакви проверки, заплахи или медийни операции „Респект“ няма да го спрат да изразява свободно своето мнение. Повод за коментара му станаха реакциите на речта му от миналата година повод 135-тата годишнина от създаването на съда. Тогава той призова магистратите да кажат „не“ на страха.
Речта на Панов, в която той разкритикува конституционните промени, свързани със съдебната реформа, беше последвана от медийна и политическа канонада срещу него и специално заседание на Етичната комисия този понеделник, която трябваше да прецени нарушил ли е той етичния кодекс на магистрата. Комисията се отказа да го проверява с аргумента, че имал право на свободно мнение.
Днес Панов отказа да коментира становището на съдебните кадровици, но беше категоричен, че с речта си на 15 декември не само се е възползвал от демократичното си право на свободно произнасяне на личната си позиция, но и като председател на ВКС е бил длъжен да каже публично, че ключови конституционни промени са били бламирани от народните представители.
„Доброто и злото е въпрос на избор, а свободата е по природа. Благодаря на всички колеги, които застанаха зад едно от най-важните достижения на демокрацията – свободата да изразяваш мнението си. Когато в качеството си на председател на върховна институция ставам свидетел на това как бяха бламирани промени на Конституцията, аз не само се възползвам от това право, а считам че е мой дълг.
Ще продължавам да го правя, независимо от това какви проверки, заплахи и медийни операции „Респект“ ще бъдат направени срещу мен с твърдото убеждение, че онова, от което човек трябва да се страхува, е самият страх.
Има една мисъл: „Мълчанието прави хората страхливци“. Ако ние не кажем своята позиция, ще станем съучастници в това, което се случва. Защото, ако ние си поставим за критерий как за обществото и за човека има значение върховенството на правото, България може бързо да се превърне в по-добро място за живеене.“
На първото заседание за годината на Висшия съдебен съвет съдебните кадровици повече от час спориха за това как трябва да действат след въпросните конституционни промени, предвиждащи разделянето на ВСС на съдийска и прокурорска квота . Имаше предложение да бъде консултиран въпросът с конституционалисти, за да няма после оспорени във Върховния административен съд решения във ВСС. В крайна сметка това предложение не беше прието. КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.