2 млн. българи ще плащат по-високи осигуровки през 2016 г.

Въпреки че и тази година осигуровките не се повишават като размер, работещите и бизнесът ще понесат по-голяма осигурителна тежест заради рекордното увеличаване на минималните осигурителни прагове. Социалните осигуровки остават 17.8%, като 9.9% плаща работодателят, а 7.9% – служителят. Увеличението на минималната заплата с 40 лв. до 420 лв. обаче води до рекорден ръст на минималните осигурителни прагове със средно 8.6%. Това засяга сектори, в които работят близо 2 млн. българи, а НОИ очаква допълнително 80 млн. лв. от осигуровки.
Така, въпреки че осигуровките не се увеличават през 2016 г., заетите ще плащат повече за социални вноски. Минималният осигурителен доход не може да е по-нисък от 420 лв. По данни на Националната агенция по приходите към края на годината 52 хил. българи са се осигурявали на 380 лв., което означава, че техните осигуровки ще се увеличат с 11%, пише „Сега“.
„Ръстът на минималните прагове ще засегне всички осигурени лица, за които се прилага минималният осигурителен доход, защото освен договорените увеличения в 48 икономически дейности имаше и административно увеличение. Към момента става дума за 1.958 млн. лица. Общият брой на осигурените е малко над 2.7 млн. души, който включва осигурените в публичния сектор и самоосигуряващите се лица. Там, където административното увеличение от 7.5% не достигна минималната заплата, праговете бяха приведени към нея, затова общото увеличение е 8.6%“, обясни пред „Сега“ управителят на НОИ Бисер Петков.
Запазват се нивата на минималните доходи за самоосигуряващите се, като най-ниският остава 420 лв. Не се променя и максималният осигурителен доход от 2600 лв. Заради запазването на максималния осигурителен доход остава и таванът на пенсиите от 910 лв.
НОИ очаква близо 5 млрд. лв. от осигуровки. Размерът на обезщетенията не се променя. Сумата за отглеждане на дете през втората година от майчинството остава 340 лв., а минималното обезщетение за безработица – 7.20 лв. на ден. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.